Modelul AIDA

AIDA este unul dintre cele mai cunoscute modele de comunicare in marketing-ul pentru vanzari. Tradus, acronimul AIDA vine de la Atentie, Interes, Dorinta si Actiune.

1. Atenție

Primul pas este câștigarea atenției. Primele momente sunt foarte importante, pentru că în câteva secunde, potențialul tău client își face deja o părere despre produsul prezentat.

2. Interes

Ai reușit să captezi atenția, acum urmează să stârnești interesul. Pentru acest lucru e nevoie să asculți problemele oamenilor, să prezinți soluții la aceste probleme, să prezinți exemple în care acest produs a funcționat și a făcut un alt client fericit.

Important este să pui accentul pe beneficiile produsului tău și să nu insiști cu caracteristicile acestuia. Caracteristicile îți prezintă produsul, iar beneficiile îl vor vinde.

3. Dorință

Oamenii pot recunoaște că au o nevoie, dar nu este de ajuns. Trebuie creată dorința, pentru ca mai apoi să se treacă la fapte. Aici este treaba ta, și poți creea dorința prin mai multe variante:

 • – Arată că produsul se află în forma respectivă, sau cu un anumit preț pentru o perioadă limitată de timp;

 • – Arată că acest produs chiar funcționeaza (te poți baza pe mărturii ale altor clienți);

 • – Lasă potențialul client să îl testeze gratuit pentru o perioadă de timp, sau oferă-i  câteva sugestii gratuite dacă e vorba de servicii.

4. Acțiune

Când ajungem la acest pas, trebuie să vorbim în prezent, căci vânzarea are loc acum. Se pot oferi reduceri, bonusuri, cadouri, diferite exclusivități .

10 de sfaturi pentru ca reclama ta să atragă atenția cuvenită:

 1. Să apelezi o nevoie imediată și generală a persoanelor vizate, din grupul țintă.

 2. Să înlocuiești textul reclamei cu discursul unui om de vânzări și să vezi dacă acesta ar purta o conversație sau doar ar vorbi singur.

 3. Să scrii mai multe variante ale aceleiași reclame și să le testezi pe câteva persoane apropiate.

 4. Să te pui în locul unui cititor din grupul țintă și să te gândești și să te exprimi ca aceștia.

 5. Să te adresezi cititorului la persoana I, pentru că reclama trebuie să poarte o conversație cu fiecare om în parte, nu cu o masă de oameni.

 6. Titlul este cel mai important! În medie, doar 20% dintre cititori trec de titlu (dacă e vorba de un text mai lung). Dacă titlul nu atrage, nimeni nu va citi ce se află sub acesta.

 7. Să scrii textul reclamei ca pe o piramidă inversă – să înceapă cu ce este mai atractiv și să se încheie cu detaliile tehnice de cumpărare.

 8. Să își adaptezi mesajul în funcție de publicul țintă.

 9. Să nu fii vag în exprimare! Să spui lucruri cât mai concrete, evitând formulări de gen: mai mult, mai ieftin, foarte bun, de calitate, fără întârzieri, ș.a..

 10. Să nu faci overselling, adică să nu scrii despre anumite servicii sau oferte pe care nu le poți suplini, doar în speranța că vei atrage mai mulți clienți.