top of page

Modelul AIDA

​

​

AIDA este unul dintre cele mai cunoscute modele de comunicare in marketing-ul pentru vanzari. Tradus, acronimul AIDA vine de la Atentie, Interes, Dorinta si Actiune.

1. AtenÈ›ie

Primul pas este câÈ™tigarea atenÈ›iei. Primele momente sunt foarte importante, pentru că în câteva secunde, potenÈ›ialul tău client îÈ™i face deja o părere despre produsul prezentat.

​

2. Interes

Ai reuÈ™it să captezi atenÈ›ia, acum urmează să stârneÈ™ti interesul. Pentru acest lucru e nevoie să asculÈ›i problemele oamenilor, să prezinÈ›i soluÈ›ii la aceste probleme, să prezinÈ›i exemple în care acest produs a funcÈ›ionat È™i a făcut un alt client fericit.

Important este să pui accentul pe beneficiile produsului tău È™i să nu insiÈ™ti cu caracteristicile acestuia. Caracteristicile îÈ›i prezintă produsul, iar beneficiile îl vor vinde.

3. Dorință

Oamenii pot recunoaște că au o nevoie, dar nu este de ajuns. Trebuie creată dorința, pentru ca mai apoi să se treacă la fapte. Aici este treaba ta, și poți creea dorința prin mai multe variante:

  • – Arată că produsul se află în forma respectivă, sau cu un anumit preÈ› pentru o perioadă limitată de timp;

  • – Arată că acest produs chiar funcÈ›ioneaza (te poÈ›i baza pe mărturii ale altor clienÈ›i);

  • – Lasă potenÈ›ialul client să îl testeze gratuit pentru o perioadă de timp, sau oferă-i  câteva sugestii gratuite dacă e vorba de servicii.

4. AcÈ›iune

Când ajungem la acest pas, trebuie să vorbim în prezent, căci vânzarea are loc acum. Se pot oferi reduceri, bonusuri, cadouri, diferite exclusivități .

10 de sfaturi pentru ca reclama ta să atragă atenția cuvenită:

​

​

  1. Să apelezi o nevoie imediată și generală a persoanelor vizate, din grupul țintă.

  2. Să înlocuieÈ™ti textul reclamei cu discursul unui om de vânzări È™i să vezi dacă acesta ar purta o conversaÈ›ie sau doar ar vorbi singur.

  3. Să scrii mai multe variante ale aceleiaÈ™i reclame È™i să le testezi pe câteva persoane apropiate.

  4. Să te pui în locul unui cititor din grupul È›intă È™i să te gândeÈ™ti È™i să te exprimi ca aceÈ™tia.

  5. Să te adresezi cititorului la persoana I, pentru că reclama trebuie să poarte o conversaÈ›ie cu fiecare om în parte, nu cu o masă de oameni.

  6. Titlul este cel mai important! În medie, doar 20% dintre cititori trec de titlu (dacă e vorba de un text mai lung). Dacă titlul nu atrage, nimeni nu va citi ce se află sub acesta.

  7. Să scrii textul reclamei ca pe o piramidă inversă – să înceapă cu ce este mai atractiv È™i să se încheie cu detaliile tehnice de cumpărare.

  8. Să îÈ™i adaptezi mesajul în funcÈ›ie de publicul È›intă.

  9. Să nu fii vag în exprimare! Să spui lucruri cât mai concrete, evitând formulări de gen: mai mult, mai ieftin, foarte bun, de calitate, fără întârzieri, È™.a..

  10. Să nu faci overselling, adică să nu scrii despre anumite servicii sau oferte pe care nu le poÈ›i suplini, doar în speranÈ›a că vei atrage mai mulÈ›i clienÈ›i.

bottom of page