După definiția din dex, cuvântul reclmă înseamnă:
  1. Activitate (comercială) prin care se urmărește, pe calea publicității (prin tipărituri, radio, televiziune, cinematograf etc.), suscitarea, câștigarea interesului public asupra anumitor mărfuri, a unor cărți, a unui spectacol, a folosirii unor servicii etc. ♦ Răspândire de informații elogioase (despre cineva sau ceva), cu scopul de a-i crea renume sau popularitate.
  2. Articol (dintr-o publicație), afiș, placardă, panou, prospect etc. prin care se face reclamă.
  3. Din punct de vedere etimologic, provine din limba latina:
-reclamă - clamare = a striga;
- reclamare = a repeta chemarea.
       Într-o frază mai simplă, cuvântul reclamă se rezumă la promovarea unor servicii, produse, scopul direct fiind stimularea potențialilor clienți, folosind metode de manipulare psihologică mai mult sau mai puțin subtile.
       Pe de o parte,reprezintă o dimensiune știintifică prin aceea că presupune anumite rigori ale mesajului publicitar și pe de altă parte reprezintă o artă întrucât mesajul publicitar depinde de talentul creatorului.
        Trebuie să atragă atenția consumatorilor asupra unui produs sau serviciu urmărind influențarea acestora în vederea achiziționării și folosirii produsului sau serviciului respectiv.

            Reclama este o metodă de informare a publicului cu un scop, un discurs publicitar care definește legătura dintre un Emițător și Receptor.

            Emițătorul, adică publicitarul știe de ce are nevoie Receptorul, cumpărătorul, iar el la rândul său este mulțumit că cineva i-a ghicit gândurile, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, autorii de reclame trebuie să fie foarte creativi, uneori apelând la personalități mondene sau istorice.

           Reclama, în sine, nu se rezumă doar la spoturi publicitare sau la anunțurile din reviste,ziare sau online, ci orice perosană fizică, instituție sau guvern pot încerca să-și creeze și să transmită o imagine care să servească unui scop.

  • Facebook Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now