top of page
​
După definiÈ›ia din dex, cuvântul reclmă înseamnă:
  1. Activitate (comercială) prin care se urmăreÈ™te, pe calea publicității (prin tipărituri, radio, televiziune, cinematograf etc.), suscitarea, câÈ™tigarea interesului public asupra anumitor mărfuri, a unor cărÈ›i, a unui spectacol, a folosirii unor servicii etc. ♦ Răspândire de informaÈ›ii elogioase (despre cineva sau ceva), cu scopul de a-i crea renume sau popularitate.
  2. Articol (dintr-o publicație), afiș, placardă, panou, prospect etc. prin care se face reclamă.
  3. Din punct de vedere etimologic, provine din limba latina:
-reclamă - clamare = a striga;
- reclamare = a repeta chemarea.
       Într-o frază mai simplă, cuvântul reclamă se rezumă la promovarea unor servicii, produse, scopul direct fiind stimularea potenÈ›ialilor clienÈ›i, folosind metode de manipulare psihologică mai mult sau mai puÈ›in subtile.
       Pe de o parte,reprezintă o dimensiune È™tiintifică prin aceea că presupune anumite rigori ale mesajului publicitar È™i pe de altă parte reprezintă o artă întrucât mesajul publicitar depinde de talentul creatorului.
        Trebuie să atragă atenÈ›ia consumatorilor asupra unui produs sau serviciu urmărind influenÈ›area acestora în vederea achiziÈ›ionării È™i folosirii produsului sau serviciului respectiv.

            Reclama este o metodă de informare a publicului cu un scop, un discurs publicitar care defineÈ™te legătura dintre un Emițător È™i Receptor.

            Emițătorul, adică publicitarul È™tie de ce are nevoie Receptorul, cumpărătorul, iar el la rândul său este mulÈ›umit că cineva i-a ghicit gândurile, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, autorii de reclame trebuie să fie foarte creativi, uneori apelând la personalități mondene sau istorice.

           Reclama, în sine, nu se rezumă doar la spoturi publicitare sau la anunÈ›urile din reviste,ziare sau online, ci orice perosană fizică, instituÈ›ie sau guvern pot încerca să-È™i creeze È™i să transmită o imagine care să servească unui scop.

bottom of page